Ayatollah Tehranis gave giver anledning til samtaler om religiøs samhørighed

Den gave, som en ældre iransk gejstlig har givet til bahá’í verdenssamfundet, har fået en global samtale i gang om religiøs samhørighed. Der er kommet mange udtalelser fra prominente personer i Storbritannien, USA, Spanien, Indien og mange andre lande. Ærkebiskoppen for den katolske kirke i Storbritannien har således udtalt: ”I interreligiøse relationer er det vigtigt at tilhængerne af forskellige religioner kommer til at forstå hinanden bedre og med større sympati. Denne udvikling i den iranske kontekst er derfor særlig væsentlig og velkommen.”

Illumineret kaligrafi af Ayatollah Abol-Hamid Tehrani med ord af Baha'u'llah.
Illumineret kaligrafi af Ayatollah Abol-Hamid Tehrani med ord af Baha’u’llah.

Den koptiske kirkes biskop i Storbritannien har også udsendt en udtalelse, hvori han bl. a. roser Ayatollah Tehrani og siger, at det at fremme tolerance og sameksistens vil ” blive mere tydeligt ikke blot i Iran men også i hele Mellemøsten og verden.”

Et medlem af det hollandske parlament, skrev på sin blog: ”Denne ayatollahs aktion er vigtig og står ikke alene. Der er et voksende antal religiøse lærde som tilsammen har en konstruktiv og principiel stemme [for religiøs sameksistens], der fortjener at blive støttet og fremmet.”

I Spanien skrev repræsentanter for den humanistske bevægelse Comunidad del Mensaje de Silo de Alcala de Henares et åbent brev til den iranske ambassade i Spanien, hvor de roste ayatollahen og opfordrede til større religiøs tolerance.

”Ayatollah Tehranis budskab”, skrev en amerikansk professor, Michael Karlberg, på the Faith Street Website, ”behøves i Iran, og denne handling er en model, der burde efterlignes af flere tænksomme og modige iranere, det er et budskab og hans handling er alment relevant. Det er et tilbud om en oplyst diskurs og en oplyst aktion, som fortjener støtte og efterligning i alle nationer, hvor fordomme og intolerance stadig findes.”

Ayatollah Tehranis gave blev offentliggjort den 7. april 2014, da han lagde et billede af et illumineret grafisk værk med flere citater fra Bahá’u’lláhs bog Kitáb-i-Aqdas. Midt i værket er følgende ord: ”Omgås tilhængerne af alle religioner i venskab og samhørighed.” Det kaligrafiske værk blev ledsaget af en tre sider lang udtalelse, som bl a. sagde: ”Jeg giver dette dyrebare symbol – et udtryk for sympati og omsorg fra mig på vegne af alle mine fordomsfrie medborgere, som respekterer andre for deres menneskelighed og ikke for deres religion eller måde at tilbede Gud på – til alle verdens bahá’íer, især til bahá’íerne i Iran, som lider på utallige måder på grund af blind religiøs intolerance.”

Der er også en voksende diskussion i den arabiske verden om virkningen og det vigtige i ayatollah Tehranis aktion.

Læs mere på Bahá’í World News Service

2 tanker om “Ayatollah Tehranis gave giver anledning til samtaler om religiøs samhørighed”

  1. Kære venner
    Jeg kan ikke rose jer nok for at holde os opdaterede på hvad der sker i bahá’í verdenen på denne lettilgængelige måde i stedet for at man selv skal gå ind på BIC etc.
    Dokumentet fra denne menneskekærlige ayatollah er SÅ vigtigt. Det gjorde mig virkelig glad, især på de iranske venners vegne: De har lidt så meget og lider stadig. Jeg har drømt om de fængslede i Teheran. De sad med bøjede hoveder. Jeg håber de har hørt denne nyhed og nu sidder med løftede pander og lidt håb i øjnene.
    Kh Kirsten Marie

    1. Jeg er så glad over at du har set det. Den gestus denne gejstlige har gjort har rørt mig dybt. Jeg kan ikke i mine mange år i mit arbejde med forsvaret af de iranske bahaier huske, at nogen i Iran har bekymret sig overr bahaiernes sag eller offentligt udtalt sig som han har. Som du må jeg også tænke på de tapre uskyldigt fængslede bahaier.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.